
Languages Other Than English - Frequently Asked Questions 
 
 

GENERAL QUESTIONS  

1. Which languages are included in languages other than English (LOTE)? 
 
Any world language other than English, including American Sign Language (ASL), is 
considered a language other than English. Currently, students may earn credit by taking 
ASL, Arabic, Chinese, French, German, Hindi, Italian, Japanese, Korean, Latin, 
Portuguese, Russian, Spanish, Turkish, Urdu, or Vietnamese. 
 
In addition, certain computer programming languages can be used to satisfy the LOTE 
two-credit graduation requirement. (See also questions 15 and 22.) 
 

2. How or where can we find the new LOTE standards?  
 
The revised LOTE standards are on the Texas Education Agency‘s website as part of 
Texas Administrative Code (TAC) Chapter 114.  
 

3. Are there new instructional materials and professional development related to the new 
LOTE TEKS? 
 
In summer 2016, the Texas Education Agency conducted a review of instructional 
materials for LOTE. The list of currently adopted instructional materials can be found on 
the Instructional Materials Division webpage. This page provides links to currently 
adopted materials in the ordering system.   

 
Currently, the Texas Education Agency has not provided professional development 
related to the implementation of the revised LOTE TEKS.  
 

4. Some LOTE courses previously included in the Public Education Information 
Management System (PEIMS) are no longer available. Why?  
 
Some LOTE courses were eliminated in order to align with the currently approved 
educator certificates and certification rules. Districts must ensure that instructors are 
appropriately certified to teach any TEKS-based course. 

  

http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#1
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter114/index.html
http://tea.texas.gov/Academics/Instructional_Materials/
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5. Are  districts required  to implement the Texas Essential Knowledge and Skills (TEKS) for 
LOTE?   
 
Yes. In TAC §§74.2 and 74.3, districts are required to offer and teach the TEKS for LOTE 
at kindergarten through grade 8 to the extent possible.  At grades 9-12, districts must 
offer Levels I, II, and III or higher of the same language in at least one language.  
 

6. Is there a state curriculum guide for LOTE?   
 
No. The state does not provide a state curriculum guide; however, the LOTE TEKS are 
the state standards that identify what students should know and be able to do after 
completing a LOTE course.  
 
Each district has the authority to determine how the learning standards for any course 
are implemented.  The guidelines, sequencing, instructional materials, and methodology 
for delivering a course are determined at the local district level.  

 

AWARD OF CREDIT 

7.  How  can a district obtain credit-by-examination assessments (CBEs) for LOTE? 
 
The University of Texas at Austin and Texas Tech University are authorized to provide 
CBEs. With local board approval, a district may also purchase or develop examinations 
that thoroughly test the essential knowledge and skills in the applicable course level for 
the purposes of credit by examination. Refer to TAC §74.24(a)(3) and (4) for details. 

 

8. What is the passing score for students who are native speakers or have had some prior 
instruction who decide to take a credit-by-examination assessment (CBE)

http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#3
http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#3
http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#4
http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#5
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074c.html#74.24
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074c.html#74.24
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074c.html#74.24
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the TEKS for a LOTE course and the expected level of language proficiency, then the 
student may be awarded credit. 
 

10.  Can a student receive credit for LOTE courses offered in the elementary and middle 
school?  

Yes. TAC §74.26(b) states that courses designated for grades 9-12 may be offered in 
earlier grade levels. A course must be considered completed and credit must be 
awarded if the student has demonstrated achievement by meeting the standard 
requirements of the course. A district may also choose to award credit proportionally to 
a student who has successfully completed only a portion of the course.  

 
11. Can students with prior instruction or existing proficiency, including native speakers of 

other languages, who are placed in upper level courses, be awarded credit for lower 

http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#8
http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#8
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074c.html#74.26
http://www.txvsn.org/
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DELIVERY OF INSTRUCTION 

13. Can we use Rosetta Stone or similar instructional resources for LOTE instruction? 

Yes. A local school district may provide instruction in a variety of arrangements and 
settings. The local school district must ensure that the instructional materials used for a 
course address all the TEKS for the course and provide students the opportunity to 
demonstrate the required proficiency level upon completion of the course. Districts 
must ensure that instructors are appropriately certified to deliver course content. 

14. Can a student be awarded high school credit for completing a dual language immersion 
program at an elementary school? 

Yes. In accordance with TEC §28.0051 and TAC §74.12(b)(5)(F), a student may satisfy 
one credit of the two LOTE credits required for graduation by successfully completing a 
dual language immersion program at elementary school. 

To successfully complete a dual language immersion program, a student must satisfy the 
following three requirements. 

1. The student must have participated in a dual language immersion program for at 
least five consecutive school years. 

2. The student must achieve high levels of academic competence as demonstrated 
by performance of meets or masters grade level on the State of Texas 
Assessments of Academic Readiness (STAAR®) in English and Spanish, as 
applicable. 

3. The student must achieve proficiency in both English and a language other than 
English as demonstrated by scores of proficient or higher in the reading and 
speaking domains on language proficiency or achievement tests in both 
languages. 
 

15. How should district document the award of credit for completion of the dual language 
immersion program at an elementary school? 

The award of credit must be clearly indicated on the student’s academic achievement 
record (AAR) using the appropriate high school course PEIMS code. The second credit of 

http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074c.html#74.26
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